SAMSUNG & iPHONE REPARATIE
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Wat is een Amoled Scherm?

Amoled schermen worden op het moment veel gebruikt in smartphones.
Vooral Samsung telefoons worden in grote mate op de markt gebracht met een Amoled scherm. Ook de iPhone X heeft een OLED scherm. Onderzoekers van Trendforce verwachten dat ongeveer 50% van alle smartphones in 2020 zullen worden uitgerust met een Amoled scherm. Maar wat is een Amoled scherm?

Amoled staat voor ‘active-matrix organic light-emitting diode’. Een Amoled scherm bestaat uit een matrix van Oled pixels die verwerkt zijn in tft’s *thin film transistor. Als er een elektrische lading los wordt gelaten op de pixels geven de Oled pixels zelf licht. Aldus zijn de pixels zelf verantwoordelijk voor de verlichting en ze zijn niet afhankelijk van een back light, zoals bij een LCD-panel.

Samsung Super Amoled Scherm.

Samsung heeft de techniek van de Amoled aangepast en verder ontwikkeld in een zogenaamd Super Amoled Scherm. Het belangrijkste verschil is dat bij Super Amoled schermen het touchscreen in het scherm is verwerkt, terwijl bij de oude Amoled schermen de touchscreen-laag op het scherm werd geplaats. Het voordeel van de Super Amoled schermen op Samsung Galaxy telefoons is dat de helderheid aanzienlijk verbeterd is. Vooral in het zonlicht.

Samsung Galaxy S8 Plus accessoires

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Amoled scherm?

Ten eerste is de energieverbruik van een Amoled scherm aanzienlijk lager dan bij een lcd-panel. Ten tweede is vooral bij de Samsung scherm de helderheid verbetert. Dit zorgt met name in de zon voor een heldere beeld. Ten derde is de responsetijd aanzienlijk verlaagt, waardoor bewegende beelden scherper worden weergegeven. Ten slotte worden kleurcontrasten beter weergegeven, omdat de pixels uitgeschakeld kunnen worden zwart tinten ook echt zwart weergegeven.

Hoewel de Amoled schermen vele voordelen hebben, zijn er ook een aantal nadelen.                   Ten eerste is het een nieuwere technologie, waardoor de schermen duur zijn. Daarom worden op dit moment alleen de high-end toestellen voorzien van een Amoled-LCD. Dit zal in de toekomst veranderen en de schermen zullen goedkoper worden volgens een onderzoek van TrendForce. Daarnaast zijn er maar een aantal fabrikanten die de Amoled schermen produceren. Samsung is de grootste fabrikant van Super Amoled schermen. Dit jaar is ook LG begonnen met het produceren van Amoled schermen.